Thursday 19 May 2011

Cum fac strainii agricultura in Romania?...

Ce am gasit azi?...

...un agricultor francez care s-a apucat de treaba si in Romania....si dupa 4 ani de activitate la noi in tara, a ajuns sa lucreze de 8 ori mai mult pamant decat in Franta.
Pe langa toate acestea, ne spune foarte convins ca legislatia si imprejurarile din Romania sunt mai avantajoase ca si in tara lui de bastina. "Exista controale, dar nu sunt asa dese ca si in Franta." - ne spune barbatul de 61 de ani.
“Agricultura franceză s-a mondializat cu constrângeri “franco-franceze””, afirmă Michel.
“Există tendinţa de a transforma zonele rurale în zone protejate, ceea ce le creează agricultorilor o stare de nesiguranţă. Este greu de înţeles care trebuie să fie locul agriculturii în societate, deoarece semnalele trimise sunt foarte contradictorii”, mai spune el.
“Vina este mai degrabă a guvernului francez. PAC (Politica Agricola Comuna) este aceeaşi în Franţa, ca şi în România, doar că sunt o mulţime de constrângeri în plus şi foarte multe controale. Şi cea mai mică operaţiune funciară est extrem de complicată aici, în timp ce la Mircea Vodă (localitatea constanteana unde isi desfasoara activitatea), se facilitează schimburile de parcele”, precizează acesta.

Acesta lucreaza alaturi de inca 4 asociati, 2630 de hectare de pamant spre deosebire de cele 330 ha din Franta. Marea majoritate a acestui pamant este arendat de la aproximativ 1000 de tarani din zona, care marturisesc ca sunt multumiti cu cei 80€ primiti pe hectar de la investitorul francez.

Reforma PAC post 2013 anunţă sfârşitul dispozitivelor de asistenţă pentru investiţii, aplicate înainte de aderarea României la UE (fondurile Sapard înlocuite cu Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR, apoi Fondul European de Dezvoltare Regională – FEDR).

Fondurile europene au fost esenţiale pentru Michel, permiţându-i să facă o unitate de producţie viabilă şi să achiziţioneze mai multe echipamente subvenţionate cu 50%. Silozul de 7.000 de tone (aprox. 1 milion €), aflat în construcţie, va fi ultima realizare subvenţionată în acest mod.

Din 2007, Michel foloseşte ajutoarele PAC (circa 110 euro/ha în 2010) pentru sprijinirea investiţiilor. Ele se substituie celor acordate de FEDR, dar sumele sunt mai puţin importante.
După 2013, armonizarea ajutoarelor PAC şi majorarea sumelor acordate ca urmare a acestui fapt în România vor compensa reducerea aşteptată a subvenţiilor pentru irigaţii, alocate de guvernul român.
“Suma de 150 euro/ha ar compensa pierderile de venit”, estimează Michel care şi-ar dori o PAC post 2013 prevăzută cu un al doilea pilon puternic, pentru ca regiunile rurale să beneficieze de mijloace de investiţii în infrastructuri atrăgătoare.

Societatea lui este în România, dar sediul decizional este în Franţa, multe tranzacţii fiind hotărâte de acolo, de unde sunt importate materialele folosite în România. Până acum, profitul a fost reinvestit în întregime.

De asemenea, profitând de oportunităţile oferite de “piaţa Mării Negre”, cerealele produse pe exploataţia lui Michel sunt vândute “la poarta fermei”, cu camionul, în întreaga zonă. Cea mai mare parte sunt exportate în Turcia. În viitorul apropiat, ferma va fi conectată la reţeaua feroviară din apropiere.

In ceea ce priveste ferma lui din Franta, acolo este fiul sau care se ocupa de cele 145 ha pe care se intinde domeniul sau si cele 330 ha lucrate de acesta impreuna cu tatal sau.

Deci, dragi romani, iata ca se poate...


Numai bine!  Culturi frumoase !




Articol interpretat dupa acesta

No comments:

Post a Comment